Portal Keningau
Selamat datang ke Portal Keningau... jika sudi, sila daftar/login...
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 70 on Thu May 16, 2019 7:26 am
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Personal loan bagi yg baru mula berkerja
by truckfood888 Wed Nov 13, 2019 3:25 pm

» Mengenal Pasti Pinjaman yang Berunsurkan Penipuan
by bazinga8888 Sat Jul 27, 2019 12:37 am

» mana mau guna?
by directlylaugh Mon May 13, 2019 4:17 pm

» Kejohanan badminton Baginda 2017
by myrahupz Sat Aug 12, 2017 2:42 am

» Ogawa? ada org x pernah cuba atau pernah beli x?
by directlylaugh Mon May 15, 2017 12:49 am

» Data lagi berharga sekarang
by elly123 Fri Nov 11, 2016 3:23 pm

» Plan Mana Yang Boleh Pilih Number Sendiri =D
by mikkesho Fri Jun 17, 2016 6:42 pm

» Celcom tamat kan promosi First gold?
by sooang Fri Apr 08, 2016 9:30 am

» Tak Cukup! Nak Lagi !!!
by jacksiah92 Tue May 12, 2015 9:44 am

Top posters
directlylaugh (31)
mana mau guna? - Page 3 Vote_lcapmana mau guna? - Page 3 Voting_barmana mau guna? - Page 3 Vote_rcap 
mikkesho (21)
mana mau guna? - Page 3 Vote_lcapmana mau guna? - Page 3 Voting_barmana mau guna? - Page 3 Vote_rcap 
drekyee (20)
mana mau guna? - Page 3 Vote_lcapmana mau guna? - Page 3 Voting_barmana mau guna? - Page 3 Vote_rcap 
truckfood888 (19)
mana mau guna? - Page 3 Vote_lcapmana mau guna? - Page 3 Voting_barmana mau guna? - Page 3 Vote_rcap 
starbucklover (18)
mana mau guna? - Page 3 Vote_lcapmana mau guna? - Page 3 Voting_barmana mau guna? - Page 3 Vote_rcap 
Admin (18)
mana mau guna? - Page 3 Vote_lcapmana mau guna? - Page 3 Voting_barmana mau guna? - Page 3 Vote_rcap 
catwang (17)
mana mau guna? - Page 3 Vote_lcapmana mau guna? - Page 3 Voting_barmana mau guna? - Page 3 Vote_rcap 
bazinga8888 (14)
mana mau guna? - Page 3 Vote_lcapmana mau guna? - Page 3 Voting_barmana mau guna? - Page 3 Vote_rcap 
bishopten (13)
mana mau guna? - Page 3 Vote_lcapmana mau guna? - Page 3 Voting_barmana mau guna? - Page 3 Vote_rcap 
jacksiah92 (13)
mana mau guna? - Page 3 Vote_lcapmana mau guna? - Page 3 Voting_barmana mau guna? - Page 3 Vote_rcap 

November 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar


mana mau guna?

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

Go down

mana mau guna? - Page 3 Empty Re: mana mau guna?

Post by drekyee on Sun May 12, 2019 2:22 pm

catwang wrote:
directlylaugh wrote:
drekyee wrote:
chuge wrote:
directlylaugh wrote:
chuge wrote:
How can I identify which's a genuine engine oil and fake engine oil?
typical there are ways and technique to identify it..

https://www.youtube.com/watch?v=NbXyFthMqkI

but if you use shell engine oil they have those qr code on the packaging so just can scan it to make sure the one you buy straight from their factory

I usually bought from online, my car don't hv any problems after using the online product, can i trust that's a genuine product? I never try Shell engine oil b4, what's the benefits of Shell product?

maybe you should ask the seller for bar code or qr code to check the aunthenticity

but not all engine oil has qr code right? that is why i used shell because most of their oil has qr code

Really? I'm now facing a problem, I'm currently using Shell engine oil but I can't find the QR code on product packaging, means that I need to peel the label to revel the code? Or how?

it's either u buy the old packaging oil or you might have bought the fake ones. bcause all new shell oil have qr code displayed on the bottle now

drekyee

Number of posts : 20
Registration date : 2011-09-04

Back to top Go down

mana mau guna? - Page 3 Empty Re: mana mau guna?

Post by drekyee on Sun May 12, 2019 2:26 pm

jacksiah92 wrote:Sesiapa yang ingin belikan kereta secondhand ingat cubakan enjin dulu dengan tanya apa jenama minyak enjin yang pernah gunakan dahulu supaya boleh mengenai keadaan enjin kereta tu.

biasa pomen akan syorkan minyak shell especially yg shell helix hx8 tu. boleh bersihkan engine and tak perlu servis selalu

drekyee

Number of posts : 20
Registration date : 2011-09-04

Back to top Go down

mana mau guna? - Page 3 Empty Re: mana mau guna?

Post by drekyee on Sun May 12, 2019 2:28 pm

jacksiah92 wrote:Banyak pemilik kereta secondhand ni yang dulu ingin jimat kos gunakan minyak enjin yang mutu rendah tu yang akan rosakkan enjin kereta dan tidak berbaloi belikan.

mungkin dorang pakai minyak mineral dan bukan fully synthetic sebab mahal kan.. tapi shell hx8 tu affordable walaupun full synthetic

drekyee

Number of posts : 20
Registration date : 2011-09-04

Back to top Go down

mana mau guna? - Page 3 Empty Re: mana mau guna?

Post by louiskee on Sun May 12, 2019 11:20 pm

Tukarkan minyak enjin yang lebih baik dapat biar enjin kereta anda berfungsi lebih baik dan akan ada kesan perlindungan kepada enjin kereta tu.

louiskee

Number of posts : 11
Registration date : 2012-08-14

Back to top Go down

mana mau guna? - Page 3 Empty Re: mana mau guna?

Post by louiskee on Sun May 12, 2019 11:21 pm

drekyee wrote:
jacksiah92 wrote:Sesiapa yang ingin belikan kereta secondhand ingat cubakan enjin dulu dengan tanya apa jenama minyak enjin yang pernah gunakan dahulu supaya boleh mengenai keadaan enjin kereta tu.

biasa pomen akan syorkan minyak shell especially yg shell helix hx8 tu. boleh bersihkan engine and tak perlu servis selalu

Pomen saya recommend pakai minyak enjin dari china feoso semi synthetic. Tapi saya susah percaya minyak dari china jadi saya pun pakai hx8 sebab dari dulu pakai hx7 enjin memang smooth.


Last edited by louiskee on Tue May 14, 2019 9:53 am; edited 1 time in total

louiskee

Number of posts : 11
Registration date : 2012-08-14

Back to top Go down

mana mau guna? - Page 3 Empty Re: mana mau guna?

Post by mikkesho on Sun May 12, 2019 11:24 pm

Boleh cubakan belikan minyak enjin dekat pasar raya biasanya harga lebih murah berbanding dengan minyak stesen punya.

mikkesho

Number of posts : 21
Registration date : 2012-06-07

Back to top Go down

mana mau guna? - Page 3 Empty Re: mana mau guna?

Post by mikkesho on Sun May 12, 2019 11:25 pm

Dan juga sekarang laman web pun boleh belikan minyak enjin dah agak mudah kerana ada perkhidmatan penghantaran yang percuma.

mikkesho

Number of posts : 21
Registration date : 2012-06-07

Back to top Go down

mana mau guna? - Page 3 Empty Re: mana mau guna?

Post by directlylaugh on Mon May 13, 2019 3:53 pm

catwang wrote:
bishopten wrote:
drekyee wrote:
bishopten wrote:
directlylaugh wrote:
bishopten wrote:
I had tried so many brands of engine oil before, after I changed to this engine oil, my car become more smoother and the maintenance frequency is less often...

well, thats good but nothing harm the car to try other brand engine oil once awhile just to fully experience your car performance. like me im testing the hx8 since its quiet new compared to hx7 i used last time. really can feel its improvement.

Perhaps. So, so far hows you feel about the new one? Can review a bit? If good maybe i consider to use it for my daughter new car. If not ill stick to Castrol then...

i use hx8 and so far so good mehh.. my engine feels 10times lighter than before

It's sound great! Where can I get the engine oil with the affordable price?

Can buy from hypermarket somewhere like Tesco and Giant I think...price there more cheaper...

no i dont think soo its a right decision. better buy from official store . more safer.

directlylaugh

Number of posts : 31
Registration date : 2012-07-07

Back to top Go down

mana mau guna? - Page 3 Empty Re: mana mau guna?

Post by directlylaugh on Mon May 13, 2019 4:07 pm

mikkesho wrote:Boleh cubakan belikan minyak enjin dekat pasar raya biasanya harga lebih murah berbanding dengan minyak stesen punya.

you takde baca article psal minyak enjin yg dkat hypermarket tu xsesuai gn kereta malaysia ke? dah banyak kes tauu.. bettew beware.

directlylaugh

Number of posts : 31
Registration date : 2012-07-07

Back to top Go down

mana mau guna? - Page 3 Empty Re: mana mau guna?

Post by directlylaugh on Mon May 13, 2019 4:15 pm

mikkesho wrote:Dan juga sekarang laman web pun boleh belikan minyak enjin dah agak mudah kerana ada perkhidmatan penghantaran yang percuma.

kalau beli online lagi bahaya sebenarnya. risiko counterfeit product sangat tinggi.. kadang2 product tak exactly sama mcm yang kita tgk dekat website tu. dan tak boleh refund.


Last edited by directlylaugh on Tue May 14, 2019 10:15 am; edited 1 time in total

directlylaugh

Number of posts : 31
Registration date : 2012-07-07

Back to top Go down

mana mau guna? - Page 3 Empty Re: mana mau guna?

Post by directlylaugh on Mon May 13, 2019 4:17 pm

mikkesho wrote:
thewiser wrote:
tu bahayanya bila beli minyak enjin dari bengkel. kita taktau kalau minyak tu diubah.. nak selamat beli je dari stesen minyak dorang.
Kadang2 kat gas station pun habis stock. Nak buat macam mana?


official store berlambak weh. yg kau bendul sgt g satu tmpt je knpe. hahaha.. soo xkan prnah habis stock ok. no worries.

directlylaugh

Number of posts : 31
Registration date : 2012-07-07

Back to top Go down

mana mau guna? - Page 3 Empty Re: mana mau guna?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum